2018: een jaar vol kleurrijke belevenissen

Het jaar begon gelijk met een tussentijds examen van mijn opleiding “Grimeur Special Effects”. In mei stond al het eindexamen gepland, dus dat betekende direct flink aan de bak. Met de oliebollen nog tussen de kiezen, hup aan de slag. Het resultaat? Een popje met wipneus en een dikke voldoende. Ook de daaropvolgende tussentoets verliep goed. Wat was het leuk om een heks met enorme kromme neus en rimpels te maken. En m’n model… onherkenbaar, zo tof!

Voorjaar: show time
Het voorjaar begint het in Fulcotheater waar ik samen met een groepje grimeurs meewerkte aan de musical Big Fish van musicalvereniging Starlight Boulevard. Ik kan wel zeggen dat dit één van de gaafste projecten van het jaar was. Van A tot Z mochten we meedenken en meewerken achter de schermen van deze musical – blog maart 2018. Toen ik de smaak van de theatergrime te pakken had, ging ik ook voor de voorstelling Annemie aan de slag met grime en kapsels. En samen met ‘t Feesthuis voorzag ik de kinderen in de Musical Minoes van “kattenkopjes”. Het voorjaar was ook de tijd van het buiten schminken. Op kinderfeestjes, scholen en evenementen heb ik vele (ik denk wel honderden!) kindergezichtjes voorzien van vlinders, bloemetjes, tijgers en piraten. Heerlijk, die “happy faces” als ze in de spiegel kijken.

Cast, muzikanten en crew Muziektheatervoorstelling Annemie

Naast alle theater- en schminkactiviteiten liepen de grimeerlessen gewoon door. Zo grimeerde ik een Pauw, Inheemse bodypaint en een Fantasiereptiel. Uiteindelijk was daar het eindexamen: de weerwolf. En jawel, geslaagd! Vanaf dat moment was ik officieel grimeur. Te gek toch?

Bodypaint groepsopdracht

Zomer: buiten en op het water
Naast het schminken van kinderen op diverse evenementen, scholen en dansscholen, werkte ik deze zomer mee aan het Varend Corso in het Zuid-Hollandse Westland. De boot van Hoek van Holland had als thema “Familie Flodder”. Ik mocht de grime van de figuranten verzorgen! Figurant Ma Flodder transformeerde van man tot vrouw en opa Flodder kreeg grijze haren en wat jaartjes (lees rimpels) erbij. Een vier dagen durend project waar ik van genoten heb. En als klap op de vuurpijl wint de boot de jury én publieksprijs!

Najaar: theater en Halloween
Ik ging het theater weer in. Voor 13 voorstellingen van het Jeugdtheater Hofplein werkte ik mee aan de grime en kapsels. In de theatervoorstelling “De Waterwaack van Natterlande”, gebaseerd op het kinderboek van Marco Kunst, brachten we met een team van drie de leuke karakters met veel felle kleuren tot leven. Tegelijkertijd verdiepte ik mij in haarwerken voor theater. Bij Faces Opleidingen behaalde ik het Haarwerkcertificaat met het maken van een groot theaterkapsel. En toen was de tijd van Halloween aangebroken. Dé allerleukste periode voor een grimeur! Lekker aan de slag met wonden, bloed, latex en ik ontdekte ook iets nieuws: glow in the dark schmink. Hiermee kun je onder blacklight hele toffe, enge effecten creëren. Supergaaf voor de Mexican Skull Party waarvoor ik aan de slag mocht.

Winter: mooie samenwerking en natuurlijk Sinterklaas
In november vond het SIA Congres plaats. Deelnemers aan het congres konden stemmen op het mooiste onderzoeksproject. Voor de Award-uitreiking was een bijzondere act met dansers en acteurs in speciaal ontworpen kostuums gemaakt. Samen met twee grimeurs maakte ik de grime en bodypaint ontwerpen. Het was echt heel leuk om mijn ontwerpen op het podium te zien. Erg professioneel team ook! De winter stond verder vooral in het teken van Sinterklaas; heel veel kinderen schminken en zelf als schmink-Piet op pad voor bedrijven, evenementenbureaus en intochten. Wat een heerlijke tijd van het jaar.

Ontwerpen en materialen voor Award act SIA Congres

Natuurlijk kan ik in dit overzicht niet alle geweldige projecten van afgelopen jaar benoemen. Spelers, acteurs, zangers, figuranten, dansers en modellen die ik dit jaar heb mogen voorzien van kleuren, snorren, baarden, neuzen, wonden, pruiken, kapsels en kostuums; enorm bedankt! En in 2019? In februari hoop ik de opleiding Visagie te volbrengen, zodat ik mensen ook eens mooier kan maken in plaats van alleen maar ouder, rimpeliger, monstelijker of enger 😉.

Geplaatst in Opdrachten en getagd met , , , , , , , , .